patents searches trademarks deposits copyrights licences
   information applications brands registrations advise designs

Eigenwijs: November 2005

PatentAgent kan misschien ook iets voor ú betekenen?

PatentAgent is een landelijk netwerk van adviesbureaus voor al uw vragen op het gebied van ‘intellectueel eigendom’ zoals octrooien, merken en modellen.
Wij kunnen u adviseren en helpen bij de bescherming van uw ideeën, producten, processen, merknamen, logo’s en ontwerpen. Daarnaast doen wij onderzoek naar de rechten van anderen (ter voorkoming van inbreuk) en naar de ‘stand der techniek’. Indien noodzakelijk kunnen wij ook specialistische assistentie verzorgen.
Voor meer informatie over de activiteiten van PatentAgent kunt u contact opnemen met één van de vestigingen of surfen naar: www.patentagent.nl

In deze nieuwsbrief:
– Heineken versus Philips.
– Project in de kijker “Beer Booster”

Heineken versus Philips

De laatste jaren hebben een aantal grote bedrijven succesvol samen nieuwe producten ontwikkeld. Een goed voorbeeld van zo’n geslaagde kruisbestuiving is de ontwikkeling van de Senseo, door Philips en Douwe Egberts, die een ware revolutie teweegbracht in het drinken van koffie.

Beertender

Voor een nieuwe bierbeleving is door Heineken en Krupp samen een nieuwe thuistapinstallatie ontwikkelt, namelijk de Beertender. Ook de introductie van deze Beertender is een groot marketing succes gebleken.

Maar, omdat succes leidt tot navolging, of zelfs regelrechte namaak, is het advies de eigen ontwikkeling zoveel mogelijk te beschermen. Zo hebben Philips en InBev (concurrent van Heineken) ook een eigen thuistap ontwikkeld, namelijk de PerfectDraft.

PerfectDraft

Heineken is echter niet van plan om zomaar een concurrent te dulden in het succesvolle marktsegment en dus rollen de Nederlandse multinationals over straat.
Inzet is de bewering van Heineken dat Philips inbreuk maakt op een aantal patenten. In November komt de zaak in een kort geding en in een bodemprocedure voor de rechter.
Echter, ook kleinere bedrijven kunnen met succes nieuwe en innovatieve producten ontwikkelen, al zal het marketingbudget verbleken vergeleken met de budgetten van de multinationals. Een voorbeeld is de Beer Booster, een nieuw en innovatief tapsysteem.

Project in de Kijker: ‘Beer Booster, een nieuw en innovatief tapsysteem’

Het Beer Booster tapsysteem wordt geproduceerd door de gelijknamige vennootschap en is, in tegenstelling tot de Beertender en de Perfect Draft, niet ontwikkeld als thuistap maar ontwikkeld voor de horeca en de verhuurbranche.

“Al medeo 2003 zijn wij met de Beer Booster begonnen, geheel los en onafhankelijk van de ontwikkelingen in de consumentenmarkt”, zegt Ed Veldman, één van de vennoten.
Hij vervolgt: “Ons tapsysteem is namelijk niet ontworpen voor het gemak van de consument maar voor het gemak van de professionele markt. Zo is bijvoorbeeld het beschikbare biervolume veel groter, namelijk 30 liter en is de koelinstallatie krachtig genoeg om alle biertjes op de juiste temperatuur te tappen.”

Tom Klaver, van PatentAgent vult dit aan: ”In de ontwikkelingsfase is het tapsysteem o.a. een tijdlang in de bruine vaart uitgetest, en inmiddels is het systeem geoptimaliseerd en wordt het meer en meer door de professionele markt ontdekt.”
De tapinstallatie is onder meer opgebouwd uit een uniek gepatenteerd reservoir en PatentAgent heeft de modelbescherming voor de Benelux verzorgd.

Beer booster

Zo is het systeem met name geschikt als partytap, die bij de slijterij of cateraar te huur is. Op de voor de hand liggende vraag of de thuis tapsystemen van Heineken en Philips hier dan geen concurrentie vormen antwoord de heer Veldman ontkennend. Hij legt uit: “in de reclame worden deze systemen uiteraard enorm aangeprezen maar er zijn wel enige kanttekeningen te maken. Bij plaatsing op het toch al niet te grote aanrecht neemt het ruimte in beslag, bij het lopen van de keuken naar de huiskamer wordt er op de vloer gedruppeld, en hoewel gekoelde vaatjes bij de slijter verkrijgbaar zijn, is het advies de vaatjes in de koelkast voor te koelen niet erg zinvol. Deze is dan meestal toch al overvol met de gekoelde hapjes.” “Kortom, leuk om te hebben of te geven, maar niet écht praktisch”, aldus de Hr.Veldman.

Momenteel wordt overwogen om op basis van de Benelux modelbescherming voor de Beer Booster ook een Europese modelbescherming aan te vragen, een zogenaamd Gemeenschapsmodel.

Echter, voor elke situatie moet apart bekeken worden wat de mogelijkheden zijn en graag wil PatentAgent, met haar expertise op het gebied van intellectuele eigendom, u daarbij helpen.

Tom Klaver
PatentAgent

Voor meer informatie zie: www.docq.nl