octrooien modellen merken handelsnamen auteursrecht licenties
   onderzoek aanvragen depots registraties advies voorlichting

Eigenwijs: Augustus 2012

PatentAgent: Uw Intellectuele Eigendom (IE) beschermen

Heeft u vragen, of wilt u vrijblijvend advies, over het beschermen van uw ideeën, producten, merken en/of ontwerpen (designs/modellen). Neem dan gerust contact op met PatentAgent via telefoonnummer 053-4836630, per email via of via onze website: www.patentagent.nl door middel van het webformulier.

In deze nieuwsbrief:
– Nietige depots
– Project in de kijker: “veelzijdige en opklapbare BBQ”

Nietige depots

Naast het inschrijven van de handelsnaam in het handelsregister bij de Kamer van Koophandel zullen veel ondernemers ook een merkendepot (aanvraag voor een merk) doen om daarmee de handelsnaam nog beter te kunnen beschermen. Met een merkrecht kan men veel eerder optreden.

Hoewel men een depot in principe zelf kan regelen zijn er diverse valkuilen waar men rekening mee moet houden. Het Benelux Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BBIE) moedigt zelfdoen aan, maar adviseert vervolgens toch een merkengemachtigde in te schakelen.

Indien er bij het depot fouten zijn gemaakt, en dat kan pas jaren later blijken, heeft men niet alleen voor niets de kosten voor een depot gemaakt maar kan men ook voor verassingen komen te staan als een concurrent intussen wel een geldig recht blijkt te hebben.

Een veel voorkomende misser is het niet goed opgeven van de naam van de deposant. Zo hebben veel bedrijven een extra toevoeging zoals Europa, Internationaal of Groep in hun officiële benaming. Ooit leuk bedacht, maar als in de praktijk deze toevoeging niet wordt gebruikt en bij het depot vergeten wordt kan dit grote gevolgen hebben.

Dan volgt een probleem met een concurrent, staat men voor de rechter, en is men overtuigd van het eigen gelijk. Echter, de concurrent heeft een adviseur ingeschakeld die allereerst controleert of de registratie wel in orde is en dan komt uit dat het depot ooit was gedaan op naam van een niet bestaande entiteit en dat hierdoor de registratie dus waardeloos blijkt te zijn.

Een soortgelijk scenario doet zich voor als men als eenmanszaak het depot op naam van de handelsnaam doet. Formeel is echter een handelsnaam geen natuurlijk of rechtspersoon (zoals een Stichting, VOF, BV of NV) en kan dus ook geen merkrechten bezitten.

De oplossing zou kunnen zijn om alsnog een spoeddepot te doen op de juiste naam. Indien u een merkendepot overweegt of vragen heeft over dit specifieke onderwerp kunt u contact opnemen met één van de vestigingen van PatentAgent in uw regio of met ondergetekende.

Ir. H. Siasi
PatentAgent Enschede
T 053-4836630

Project in de Kijker: ‘Veelzijdige en opklapbare Barbecue’

Bij een mooie zomeravond, en zodra de temperatuur boven de 25 graden komt, gaat Nederland massaal aan de barbecue, gezellig met de familie en vrienden een hapje eten.

“Maar wanneer je van plan bent om naast je gezinnetje ook nog een aantal eters uit te nodigen, dan heb je wel behoefte aan een grotere barbecue”, aldus de heer Amaiak Khatchatrian uitvinder van een veelzijdige en geheel opklapbare barbecue.

“Met mijn barbecue kun je bijvoorbeeld in de verticale stand makkelijk veel vlees garen om zo in een korte tijd veel mensen van eten voorzien”, vervolgt de trotse uitvinder.

Barbecue verticaal

“Maar bij minder eters is de barbecue ook te gebruiken in de horizontale stand”, aldus Amaiak. De barbecue is niet alleen in diverse standen te gebruiken maar kan bovendien ook makkelijk uit elkaar om schoon gemaakt te worden.

De heer Khatchatrian, die de opklapbare en aan 6-zijden te gebruiken barbecue heeft uitgevonden heeft inmiddels octrooi aangevraagd en gekregen om zijn uitvinding te beschermen. PatentAgent heeft vervolgens in opdracht van de heer Khatchatrian voor deze toch wel bijzondere barbecue een Gemeenschapsmodel (EU-model) aangevraagd dat inmiddels ook al is verleend.

Barbecue horizontaal

Zo’n EU-model is een zeer economische route om in alle 27 landen van de Europese Unie je model te beschermen. “De bescherming is dan voor het uiterlijke van je design”, legt Ir. Siasi, adviseur bij PatentAgent uit, “Om in aanmerking te komen voor een bescherming dient het model (design of ontwerp) dan wel nieuw te zijn en een eigen karakter te hebben”.

De heer Khatchatrian is in gesprek met een aantal geïnteresseerde partijen en de verwachting is dat de barbecue dan ook binnenkort in de winkel te verkrijgen is.

Zie ook:
http://www.youtube.com/user/Amaiak68/videos

Mocht ook u advies willen inwinnen over uw intellectuele eigendomszaken dan kunt u contact opnemen met één van de vestigingen van PatentAgent in uw regio of met het kantoor in Enschede.

Drs. John During
PatentAgent Enschede
Tel.: 053 – 483 66 30