octrooien modellen merken handelsnamen auteursrecht licenties
   onderzoek aanvragen depots registraties advies voorlichting

Eigenwijs: Juni 2000

Voorwoord

De Japanners hadden in het verleden de naam zeer bedreven te zijn in het kopiëren. Maar ook nu nog maken bedrijven zich hieraan schuldig. In de vaste rubriek “project in de kijker” een praktijkverhaal over het bedrijf IRON DESIGN dat regelmatig last heeft van concurrenten die ongevraagd ontwerpen ‘lenen’.

De ervaringen van IRON DESIGN staan niet op zichzelf. Er zijn veel bedrijven die last ondervinden van ‘kopieergrage’ concurrenten. Deze willen op oneerlijke wijze op de ontwerp- en ontwikkelingskosten besparen, door producten van anderen na te maken.
Behalve de bedrijven die doelbewust kopiëren, zijn er ook bedrijven die nalaten of ‘vergeten’ om te controleren of datgene wat zij van plan zijn te produceren al beschermd is. Iets wat overigens een deskundige op het gebied van intellectueel eigendom snel kan uitzoeken.
Het kopiëren is in beide gevallen echter onrechtmatig. Er zijn echter mogelijkheden om dit te voorkomen, dan wel om deze bedrijven aan te pakken. Hoe, hangt mede af van wat wordt gekopieerd. Voor deze nieuwsbrief zou het zou te ver gaan om alle mogelijkheden te behandelen.
De vaste rubriek “project in de kijker” is gewijd aan deze problematiek en geeft een voorbeeld uit de praktijk.
Aanspreekpunt
PatentAgent is het aanspreekpunt voor alle vragen op het gebied van octrooien, modellen en merken, en is gespecialiseerd in het gericht zoeken van relevante informatie in de grote hoeveelheid octrooiliteratuur.
Heeft u interesse voor de activiteiten van PatentAgent, gebruik dan de antwoordstrook op de achterzijde of neem rechtstreeks contact op voor het maken van een vrijblijvende afspraak.

Ook opmerkingen naar aanleiding van deze nieuwsbrief of suggesties voor onderwerpen zijn zeer welkom.

Internet

PatentAgent is ook te vinden op het internet, namelijk op: www.patentagent.nl

Hier kunt u ook de reeds eerder verschenen nieuwsbrieven vinden. Onderwerpen van vorige nieuwsbrieven waren onder meer een octrooiaanvraag, een inbreukonderzoek en een workshop over industrieel eigendom voor ondernemers.

Snelle groei

Door haar persoonlijke, snelle en deskundige benadering, groeit het klantenbestand van PatentAgent snel in de regio.
“Daarnaast gaan wij ook onze activiteiten uitbreiden naar de aanliggende regio’s. Hiervoor willen wij nieuwe regionale vestigingen opzetten. Dit om de opdrachtgevers nog beter te kunnen bedienen en om de huidige groei te kunnen voortzetten”, aldus dr. ing. Frans van de Pol, manager PatentAgent.

PatentAgent werkt nauw samen met de industriële marketing organisatie Mercatel Groep BV te Enschede. Zegsman Willem Vonderhorst: “Ook deze nieuwe vestigingen zullen voor hun acquisitie-activiteiten een beroep kunnen doen op onze ondersteuning”.

Project in de kijker ‘het voorkomen van ongevraagd ontwerpen lenen’

In de vaste rubriek deze keer een verhaal over een bedrijf dat ijzeren design tuindecoraties ontwerpt, produceert en verkoopt, en daarbij regelmatig last heeft van concurrenten die ongevraagd ontwerpen ‘lenen’. Het gaat om IRON DESIGN gevestigd in Baak bij Zutphen

Adrie Lutteken, eigenaar en de creatieve man van IRON DESIGN vertelt: “Elk Jaar in januari presenteren we onze nieuwe collectie ijzeren design tuindecoraties op een grote vakbeurs, de VTB. Na verloop van tijd blijkt steeds weer dat ontwerpen van ons gekopieerd worden. We deponeren weliswaar altijd onze modellen bij de belastingdienst, maar het is niet duidelijk hoe je daarmee kopieerders aan kunt pakken”.

“Het zijn uiteraard vooral de meest succesvolle ontwerpen die ‘geleend’ worden”, vult Flip Lutteken, mede-eigenaar en de commerciële man van IRON DESIGN, aan. “We zijn daarom op zoek gegaan naar mogelijkheden om onze ontwerpen beter te beschermen tegen ongewenste namaak”.

Frans van de Pol, manager PatentAgent: “Adrie en Flip Lutteken zochten eind vorig jaar contact met ons met de vraag hoe ze hun collectie voor 2000 het best konden beschermen.

We hebben ze gewezen op de mogelijkheid van het deponeren als model. Omdat IRON DESIGN vooral actief is in de Benelux en Duitsland, hebben we de kosten voor aparte modeldepots in deze landen vergeleken met een internationaal depot bij de WIPO (World Intellectual Property Organization) in Genève.
De taksen bleken in beide gevallen ongeveer gelijk. Omdat bij deponeren in Duitsland het wettelijk verplicht is een (dure) Duitse gemachtigde in te schakelen, hebben we een internationaal depot geadviseerd.”

“PatentAgent heeft dit internationaal depot voor IRON DESIGN verzorgd. Verder heeft onze specialist op het gebied van merken, modellen en auteursrecht bekeken wat IRON DESIGN nog verder kon doen om kopieerders van de bestaande collectie te bestrijden”, vervolgt van de Pol.
De gedeponeerde modellen worden binnenkort gepubliceerd, en IRON DESIGN ontvangt daarvan een certificaat uit Zwitserland. Dit modeldepot vormt een stevige juridische basis om ‘kopieergrage’ concurrenten aan te pakken.