octrooien modellen merken handelsnamen auteursrecht licenties
   onderzoek aanvragen depots registraties advies voorlichting

Eigenwijs: Maart 2001

Voorwoord

PatentAgent als landelijk netwerk van regionale vestigingen begint steeds meer vorm te krijgen. In deze nieuwsbrief meer over een nieuwe vestiging in Groningen die per 1 februari van start is gegaan. In navolging op de succesvolle workshop ‘Industriële Eigendom: bescherming en informatiebron’, wordt binnenkort weer een nieuwe workshop georganiseerd met als thema ‘Productontwikkeling en Intellectuele Eigendom’. In de vaste rubriek ‘Project in de kijker’ dit keer een verhaal over Quint B.V. uit ’s Heerenberg, waarin wordt ingegaan op de vraag ‘Techniek en vormgeving, hoe beide goed te beschermen?’. Meer informatie over de activiteiten van PatentAgent vindt u op onze nieuwe website: www.patentagent.nl

Workshop productontwikkeling en intellectuele eigendom.

Bij productontwikkeling, van idee via prototype tot seriematige productie, zijn een aantal partijen direct of indirect betrokken. Dit kunnen zijn ontwerpbureaus, matrijzenmakers, machinebouwers en producenten. Om tot een succesvolle afronding te komen is de inbreng van al deze partijen noodzakelijk.

In het hele proces doen zich tal van situaties voor waarbij ‘intellectuele eigendom’ een rol speelt. Men kan zich bijvoorbeeld afvragen of men niet opnieuw wiel aan het uitvinden is, of er geen inbreuk gepleegd wordt op bestaande rechten van anderen, of dat juist de eigen ontwikkeling beschermd dient te worden. Daarbij kan het ook voorkomen dat onduidelijk is bij wie nu de uiteindelijk eigendomsrechten liggen.

Aanmelding en inschrijving

Binnenkort zal een workshop georganiseerd worden waarin nader op deze en andere zaken zal worden ingegaan. De organisatie ligt in handen van het organisatiebureau ProMess. Gebruik de antwoordstrook op de keerzijde voor meer informatie over plaats en tijdstip van deze workshop. Aan deze workshop zijn verder geen kosten verbonden en de aanmelding is vrij.

www.patentagent.nl

Sinds kort heeft PatentAgent nu ook een eigen website. U kunt hier meer informatie vinden over de activiteiten van PatentAgent en ook een aantal eerder verschenen nieuwsbrieven bekijken.

Nieuwe vestiging Groningen

Om onze opdrachtgevers in het noorden van het land nog beter te kunnen bedienen, en om de huidige groei te continueren, is PatentAgent sinds 1 februari ook in deze regio aanwezig met een eigen vestiging. “Het hebben van korte lijnen met onze opdrachtgevers is juist één van de belangrijkste kenmerken van onze dienstverlening” aldus dr. Mariken Tan-Jacobs, vestigingsmanager en eerste aanspreekpunt van de nieuwe vestiging PatentAgent Groningen.

De PatentAgent vestigingen werken nauw samen met Mercatel Groep BV te Enschede. Deze organisatie is gespecialiseerd in industriële marketing en verzorgt de marketing en acquisitie voor de vestigingen die zich daardoor geheel op hun specialisme kunnen richten.

Project in de kijker ‘Techniek en vormgeving, hoe beide goed te beschermen ?’

Je ziet ze steeds meer, die fraaie, modern vormgegeven kinderwagens en buggy’s, of eigenlijk heten ze helemaal niet meer zo. We hebben het over de moderne ‘joggers’ en multifunctionele ‘travel systems’ voor baby’s en kleine kinderen, die de ‘klassieke’ (onhandig grote en moeilijk stuurbare) kinderwagen en de ouderwetse (met die onhandige kleine wieltjes!) buggy in rap tempo uit het straatbeeld verdringen

Een bedrijf dat voorop loopt in deze ontwikkelingen is Quint B.V. uit ’s Heerenberg. Op het gebied van ‘strollers’ zet Quint de toon. Je ziet ze de laatste jaren overal, het meest de uitvoeringen met driewielig onderstel met uitneembaar zitje of kinderwagenbak. Hun huidige collectie bestaat uit de succesvolle productlijnen ‘Fashion’, ‘Freestyle’ en ‘Formula’.

Martin Vossebeld, industrieel ontwerper, verantwoordelijk voor de productontwikkeling bij Quint, en geestelijk vader van de meeste nieuwe ontwerpen: “Eigenlijk hebben we de kinderwagen en buggy opnieuw uitgevonden door helemaal ‘vanaf nul’ te beginnen met ontwerpen. Ontwikkelen is een continu proces waarbij je kritisch naar je product durft te kijken. Daarbij worden op basis van de veranderende wensen van de gebruiker keer op keer verbeteringen doorgevoerd. Zo hebben we een ‘travel system’ ontwikkeld waarbij met minimale constructieve ingrepen gewisseld kan worden tussen een uitvoering met vier en een uitvoering met drie wielen, en waarbij de gebruiker met een simpele handgreep een kinderwagenbak kan uitwisselen met een zitje”.

“Verder een systeem voor het regelen van de parallelliteit van de assen dat ook door een minder technische eindgebruiker gehanteerd kan worden. Daarvoor zijn een aantal nieuwe technische constructies bedacht waarop octrooien zijn aangevraagd”.

Maar het gaat bij ‘travel systems’ en ‘strollers’ niet alleen om het technisch ontwerp, minstens zo belangrijk is de uiterlijke vormgeving. “Ook daar besteden we uiteraard veel aandacht aan”, vervolgt Vossebeld, “Ik durf te stellen, wellicht een beetje onbescheiden, dat onze ontwerpen nogal gewild zijn en dat de kans op ongewenst kopiëren groot is. Daarom laten we standaard al onze modellen wettelijk deponeren”.

“We besteden veel aandacht aan innovatie en natuurlijk willen we van de investeringen in tijd, geld en energie in eerste instantie graag zèlf de vruchten plukken. Bij onze ontwerpen gaan functionaliteit en vormgeving hand in hand en daarom dient zowel de techniek als de vormgeving beschermt te worden.”, vult Dick Quint, directeur-eigenaar van Quint B.V., aan, “PatentAgent adviseert ons daarbij en verzorgt onze octrooiaanvragen en modeldepots en neemt ons daarbij alle administratieve rompslomp uit handen”

Frans van de Pol, manager PatentAgent Hengelo: “Op dit moment ontwikkelt Quint een nieuwe buggy. We hebben voor hen al een verkennend onderzoek in de octrooiliteratuur gedaan met als conclusie dat het ontwerp een aantal zeer interessante nieuwe en inventieve kenmerken heeft, maar meer mag ik er op dit moment niet over vertellen. Daarnaast hebben we onlangs weer een aantal nieuwe ontwerpen als model gedeponeerd. Quint is inmiddels vaste klant bij PatentAgent en daar zijn we zeer blij mee. Niet alleen vanwege de gestage stroom opdrachten, maar vooral omdat het prettig is voor een bedrijf te werken dat op zo’n goede manier met innovatie bezig is. Quint produceert een aantal succesvolle en fraaie producten en loopt daarbij voorop als het gaat om technische kwaliteit en vormgeving. Ze zijn zich daarvan bewust en besteden de nodige aandacht aan de bescherming van hun ‘intellectuele eigendom’. Het geeft veel voldoening daaraan een bijdrage te kunnen leveren”.