octrooien modellen merken handelsnamen auteursrecht licenties
   onderzoek aanvragen depots registraties advies voorlichting

Eigenwijs: Mei 2011

Beschermen van uw Intellectuele Eigendom.

Heeft u vragen of wilt u advies over Intellectueel Eigendom (IE)? Neem dan gerust contact op met
PatentAgent. Wij kunnen u adviseren én helpen bij het beschermen van uw ideeën, producten,
merken en ontwerpen (designs / modellen). Wij kunnen u van dienst zijn met het uitvoeren van
onderzoek en het opstellen van octrooiaanvragen, als ook met het verzorgen van uw registraties en
model- en merkendepots in binnen- en buitenland.
Neem contact op met PatentAgent via centraal telefoonnummer 053-4836630, per email:
of via onze website: www.patentagent.nl door middel van het formulier.

In deze nieuwsbrief:
– EU-octrooi of -patent
– Project in de kijker: “Dutch design: Nicolientje”


EU-octrooi of -patent

Er bestaat al geruime tijd een EU-merk en een EU-model, waarbij men met 1 depot zijn merk- en modelrechten in alle (27) landen van de Europese Unie kan vastleggen, maar er bestaat nog steeds niet zoiets als een EU-octrooi of EU-patent (octrooi en patent betekenen hetzelfde).

Wanneer men nu over een Europees patent (EP) spreekt dan bedoeld men eigenlijk een octrooi dat volgens de (internationale) Europese procedure aangevraagd en verleend is. Dit octrooi is slechts in die landen van kracht die in de procedure zijn aangewezen.

Indien bijvoorbeeld Nederland, Duitsland of Frankrijk in de EP procedure aangewezen zijn als landen waar men octrooirechten wilt en het octrooi wordt vervolgens verleend dan spreekt men van een EP-NL, EP-D of EP-FR, dus een bundeltje nationale octrooien.


Er zijn echter verschillen tussen een octrooi dat direct aangevraagd is in Nederland en via de Europese Patent procedure.
Zo is een Nederlands octrooi geldig voor het Koninkrijk der Nederlanden terwijl een EP-NL alleen geldig is voor Nederland zelf. Behalve dit territoriale verschil is er ook een verschil als gevol van de doorlopen procedure. Een verlening van een Nederlands octrooi wordt namelijk geregeerd door de Rijksoctrooiwet van 1995 (ROW1995) terwijl voor de verlening van een EP-NL het Europese Octrooiverdrag (EOV) geldt.

Hoewel voor een Nederlandse als een Europese octrooiaanvraag een ambtelijk nieuwheidsonderzoek uitgevoerd en een schriftelijke opinie ten aanzien van de octrooieerbaarheid gegeven worden is het van belang te weten dat een Nederlandse aanvraag niet geëxamineerd wordt, dit in tegenstelling tot een Europese aanvraag.

Indien u een octrooiaanvraag overweegt of daarover vragen heeft wil PatentAgent u graag behulpzaam zijn!

Project in de Kijker: ‘Dutch design: Nicolientje’

Sinds kort is Nederlands verrijkt met een nieuw label specifiek gericht op de inrichting van baby- en kinderkamers. Onder het merk ‘Nicolientje’ worden kwalitatief hoogwaardige producten op de markt gebracht met een herkenbaar en stijlvol design.
De producten zijn in eigen huis ontworpen en zoveel mogelijk van eigen bodem, vandaar dan ook: Dutch Design Made in Holland!

“De inrichting van een baby- of kinderkamer hoeft niet louter functioneel zijn maar mag het leven van baby en kind ook best aangenaam maken!”. Aan het woord is Nicole van Maaren, ontwerpster en verantwoordelijk voor het assortiment van het nieuwe label. De bedoeling is om onder het label ‘Nicolientje’ een zich in vele opzichten onderscheidende productenlijn op de markt te brengen om daarmee aan een groeiende behoefte uit te markt te voldoen”.

Merk: Nicolientje ®

“PatentAgent is gevraagd om het Beneluxdepot van het jonge label te verzorgen en inmiddels is het merk in het merkenregister ingeschreven”, aldus John During, vestigingmanager van PatentAgent. “Om eventuele inbreukplegers op de merkrechten te kunnen bestrijden is een inschrijving echt noodzakelijk”, legt hij uit, “immers, zonder inschrijving ook geen merkrechten”.

Wat betreft het productassortiment legt Nicole van Maaren uit dat men daarbij moet o.a. denken aan matrassen, boxspringbedden, ledikanten, beddengoed, slaapzakken, sierkussens, dekens, badjassen en badcapes.

De producten zijn in eigen huis ontworpen en zoveel mogelijk van eigen bodem, vandaar dan ook: Dutch Design Made in Holland!

Herkenbaar en stijlvol design

“Belangrijk te weten is dat bij de ontwikkeling van de producten gebruik gemaakt is van kindvriendelijke producten en van de modernste procedés. Zo zijn de inkten die gebruikt worden voor het bedrukken van het textiel op waterbasis, beter voor mens en milieu”, besluit Nicole van Maaren.

Voor meer informatie over de producten van Nicolientje ® kunt u vinden op de website van Nicolientje, maar u kunt ook direct contact opnemen via onderstaande telefoonnummer.

www.nicolientje.nl
T 053 – 483 22 25

Mocht ook u advies willen inwinnen over het deponeren en registreren van uw merk of model, dan kunt u contact opnemen met één van de vestigingen van PatentAgent in uw regio of met het kantoor in Enschede.
John During
PatentAgent Enschede
Tel.: 053 – 483 66 30